Nyheter || Om Oss || Våre katter || Kattunger || Om Abyssiner || Galleri || Kjøpsinformasjon || Lenker || English

LITT OM ABYSSINER- KATTENS HISTORIE OG RASEN GENERELT
Historikk:
Det er gjort mange forøk på å etterforske abyssinerens opprinnelse. Man vet med nesten helt sikkerhet at det kom Abyssinere til Engeland allerede i 1869, muligens brakt dit av soldater fra koloniene. Den første katt som ble registrert med navnet Abyssiner ble registrert i 1896. Katten var viltfarget og hadde en ticket pels. Man vet at en dame med etternavnet Barret-Lennard kom hjem med en katt, Zula; som var seierstrofé etter opprøret i landet Abessinia i året 1868. Det kan være denne katt som ble"grunnstenen" til avlen som ledde fram til rasen Abyssiner. Men en katt alene kan ikke gi opphav til en hel rase. Ifølge samme teorien om opphavet hevdes det også at andre engelske medborgere tok med seg tamkatter fra Abessinia med ticket pels. Abyssineren ligner katter som er avbildet i Egyptiske pyramider og tempel. De kalles iblant for en levende modell av gudinnen Bastet, som ofte er avbildet med ett kattehode. Egyptiske katter ble erklært hellige til ære for gudinnen Bastet og ble verdisatt så høyt at det var belagt med dødsstraff å drepe dem. Tempelkatten med sin tickede pels ble etter døden svøpt inn og mumifisert. Katter ble ansett å være bærere av solguden Ra. Ettersom kattøyet er lysende på natten så ble de ansett å bære solen under de mørke timene innen morgenen grydde og solen viste seg i horisonten i øst. Abyssineren har helt klart fått sitt navn etter sin afrikanske opprinnelse. Og at de liksom de egyptiske tempelkattene, har sin unike tickede pels, der hvert pelsstrå har flere fargebånd, råder det ingen tvil om, men at den ifølge sagnet skulle være en direkte import fra landet Abessinia blir det alt oftere stilt spørsmål ved. Mer trolig er det at rasen har kommet til England med hjelp av romerne som tok med seg sine tamme katter med ticked pels til England under den tidlige romertiden. Kanskje er det en kombinasjon av de "gamle" huskattene med ticked pels fra romertiden og nye katter fra Abessinia som har blitt til den katterasen som vi i dag kaller for Abyssiner.

Den første spesialklubben for Abyssinere ble til i England i 1929. Til Skandinavia kom et fåtall Abyssinere på 1930- tallet. Dagens Abyssiner har forandret seg en hel del fra den opprinnelige engelske Abyssineren. Dyrene er mindre enn sine engelske artsfrender, hvilket trolig kommer av at man importerte avlsdyr fra USA til Skandinavia, hvor ideal-abyssineren er betydelig mindre en vår. Avl, ofte selektiv, påvirker jo alltid hvordan en rase kommer til å se ut både på godt og vondt.

Abyssineren en selskapelig familiekatt:
Se gjerne vedlagte link: https://www.youtube.com/watch?v=7jZ9CGARwEs
Men det er ikke alt som sies i den videoen jeg er enig i.

Den elegante og grasiøse Abyssinerne er en middelstor katt som er slank, smidig og muskuløs. Pelsen er ticked. De finnes i 5 forskjellige farger (se fargebeskrivelsen under). Abyssineren er veldig pigg og nysgjerrig og de vil alltid være med når det hender noe. De følger gjerne med matmor eller matfar for å se hva som kan være på gang, uansett om det er inne eller ute. Regne med at du og din familie ofte kommer til å ha selskap. Men Abyssineren er også flink til å aktivisere seg selv. De har en utpreget jaktinstinkt og elsker å jakte, alt fra pingpongballer inne til sommerfugler og andre smådyr ute. De er veldig selskapelige, så om du sitter ved kjøkkenbordet for å lese en avis, kan du regne med at du får en kjærlighetsdyttende katt som selskap. Ettersom de er veldig aktive, med appetitt på livet, er de dessuten matglade. Med glupsk appetitt spiser de det meste som tilbys. Og hvis man ikke passer på, kan de stjele den maten som er meningen at du skal spise. Abyssineren anses for å være svært så lærenem, spesielt om de har nytte av det selv. De lærer seg fort ulike signaler og kommer gjerne når man lokker på de. Å kunne åpne dører og raskt være på plass når kjøleskapsdøren åpnes hører til de enkleste sakene i verden, slike signaler lærer disse livs-elskende kattene seg på et blunk. Noen av dem blir eksperter på å apportere. De har også lett for å tilpasse seg til å gå i sele, noe som kanskje kan bero på at disse nysgjerrige og oppdagelsessyke katter så gjerne vil oppdage hva som finns ute i verden. Og passer man ikke på så må man titt og ofte opp i det høyeste treet for å hente de ned. En Abyssiner som skal være utstillingskatt eller avlskatt bør etter min erfaring ikke være frittgående, men få være i sele eller i luftegård.

Abyssineren er i 5 forskjellige farger:
Viltfarget (ABY n): skal være varmt brunrød med mørkt oransje eller aprikos bunnfarge og svart ticking.

Sorrel (ABY o): skal være varm kopperrød med aprikos bunnfarge og sjokoladebrun ticking.

Blå (ABY a): skal ha bunnfarge som havregryn og stålblå ticking.

Fawn (ABY p): skal ha beige bunnfarge med en ticking i mørkere beige.

Sølv: da med ticking som skal være som den i de fire grunnfargene og med sølv som bunnfarge.

At pelsen er ticked betyr at hvert pelsstrå er flerfarget i ulike bånd. Om man titter på et enkelt pelsstrå så er det stripete med en bunnfarge og siden med striper med mørkere og lysere etter hverandre. Den ytterste spissen på pelsstrået er alltid i en mørkere farge og kalles tipping.